Nationaal Glasmuseum (Leerdam)

glasmuseum
Het Nationaal Glasmuseum is momenteel in verbouwing. Op onze tijdelijke locatie (Kerkstraat 18 te Leerdam) is een selectie van onze topstukken te zien. Omdat deze stukken al goed zijn gedocumenteerd, en omdat de ruimte op deze locatie erg beperkt is, hebben wij een alternatieve opdracht voor deelnemers aan Wikilovesart:

“Nationaal Glasmuseum zoekt Unica’s”

De Glasfabriek Leerdam heeft in totaal meer dan 10.000 Leerdam Unica’s gemaakt vanaf de jaren twintig. Als eerste kunstenaar in Nederland begon Copier in nauwe samenwerking met Gerrit Vroegh, de meesterglasblazer van de fabriek, direct aan de oven te experimenteren met glas. Hij ontwierp een grote verscheidenheid aan flessen, schalen, kommen en vazen die vanaf 1925 onder de naam Leerdam Unica op de markt werden gebracht. Daarna hebben diverse kunstenaars Leerdam Unica’s gemaakt, in dienst van of op uitnodiging van de Glasfabriek Leerdam. In sommige jaren werden er meer dan 1000 per jaar gemaakt!

Het Nationaal Glasmuseum heeft een prachtige selectie van deze Unica’s, welke ook goed gefotografeerd zijn. Maar van de Unica’s die niet in de collectie zitten, zijn uiteraard geen (goede) foto’s. Door de nummering weten we dan wel dat het bestaat, maar weten we soms niet hoe het eruit ziet.

Dus: fotografeer je eigen Unica!

Omdat er vast ook mensen zijn die willen weten hoe bijzonder hun Unica is, en wellicht willen weten wat het waard is, organiseren we ook een taxatiedag in juni: op zaterdag 13 juni op de locatie van de Glasblazerij.

Website: www.nationaalglasmuseum.nl | het Glasmuseum op wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Glasmuseum | Contactpersonen: Annalily van den Broeke & Saskia Waterman

Lijst met te fotograferen objecten:

Hoe herken ik een Leerdam Unica?

Leerdam Unica zijn unieke, éénmalige glasobjecten. Ze zijn met de gesigneerd, doorgaans aan de onderkant. De signatuur bevat de tekst ‘Leerdam Unica’, de naam of initialen van de ontwerper, een nummer, en een jaartal of jaarletter. Soms is met een extra initiaal ook aangegeven welke glasmaker het ontwerp heeft uitgevoerd.

Om een indruk te krijgen van de Leerdam Unica, kun je zoeken in onze digitale collectie of een kijkje nemen op http://leerdamunica.nl/

Regels voor het maken van foto’s in het Nationaal Glasmuseum:

Hoe fotografeer ik mijn Leerdam Unica?

Naast de algemene spelregels van Wiki loves art /NL verzoeken wij je nog enkele extra richtlijnen in acht te nemen:

Maak van het object drie foto’s:
Een foto waarop de signatuur goed leesbaar is
Een foto waarop de grootte van het object in te schatten is, bijvoorbeeld door er een liniaal naast te leggen.
Een foto waarin je je helemaal mag uitleven: een mooi detail, of een foto van de Unica in gebruik (bijvoorbeeld met bloemen als het gaat om een vaas).

Vermeld in de titel en beschrijving de signatuur van de Unica (naam/ initialen van de ontwerper, nummer en jaartal of jaarletter) Deze regels zijn een aanvulling op de algemene spelregels van Wiki loves art /NL